Постинг
20.04.2016 23:34 -
Рецепта за "противогрипен оцет"
Автор: elionoranedyalkova
Категория: Рецепти
Прочетен: 1372 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 20.04.2016 23:39
Прочетен: 1372 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 20.04.2016 23:39
Рецепта за "противогрипен оцет" - по П. Димков
Грипът е остра заразна болест, която често са явява епидемично.
Грипът обикновено започва с отпадналост, болки в гърлото, главоболие, кашлица, понякога втрисане. Температурата бързо се повишава. Болният се оплаква от болки по тялото, в очите, често повръща, няма апетит. За две-три денонощия температурата постепенно спада и той оздравява. Възможно е болестта да протече в по-леки или по-тежки форми.
Добре е да се изпива сокът на 1 глава кромид лук, от вечер нарязана на ситно и посипана с 2—3 чаени лъжички захар, или да се взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 скилидки чесън, обелен и счукан, 1 супена лъжица чист винен оцет, 1 супена лъжица вода и 1 чаена лъжичка захар.
Рецепта за "противогрипен оцет"
Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при висока температура болният да взема по 1 чаена лъжичка (за деца според възрастта им от 1 до 5 капки върху захар) от т.нар. противогрипен оцет, приготвен от 750 г чист винен оцет и 250 г вода, към които се прибавят по 2 супени лъжици пелин, мента пиперита, бъзов цвят, лавандула и седефче, по 1 чаена лъжичка карамфил (зърна), канела и индийско орехче и 3 скилидки обелен чесън. Билките се нарязват на дребно, сухите вещества се счукват, слага се всичко в оцета и в закрит съд във водна баня на тих огън се вари 1 час. Като изстине, се прецежда, след което в течността се прибавя 5 г камфор, разтворен в 50 г аптекарски спирт.
Това е оригиналът!
В тефтерите на дядо ми, са добавени вместо винен, ябълков оцет, вместо мента - мащерка, вместо лавандула - розмарин.
Но резултатът е същия!
от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари