Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2020 11:05 - Рецепта за воден извлек от пчелен клей
Автор: elionoranedyalkova Категория: Рецепти   
Прочетен: 1846 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.01.2020 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Рецепта за воден извлек от пчелен клей

Изпитано и споделено!

Днес ще споделя с вас как да си направите в домашни условия безалкохолна клеева тинктура.

Важно е да знаете, че след направени множествени изследвания през годините е установено, че прополисът има противомикробни свойства.

Доказано е, че антимикробното му действие има избирателен характер, т.е. различните микроорганизми се повлияват различ­но.

Особено активен е прополисът към Грам-положителните и киселинно устойчивите бактерии и по-слабо – към Грам-отрицателните.
Съхраняването на прополиса в продължение на годините не намалява антимикробните му свойства.
Антимикробните вещества са термостабилни, затова водните екстракти на прополиса, които се получават при термична обра­ботка, запазват своята антимикробна активност.

Важно свойство на прополиса е неговото противобактерийно действие към туберкулозния, салмонелния, тифния и други болестни причинители.

Изучено е също антимикробното действие на прополиса върху микрофлората на стомашно - чревния тракт. Установено е, че пероралното (вътрешно) приложение на прополиса не води до дисбактериоза в червата. Дълготрайното му приложение за разлика от антибиотиците и сулфонамидите не предизвиква поява на резистентни форми на микроорганизмите, т.е. не се стига до приспособяването им към него.

Прополисът има доказано клинично и експериментално противогъбично действие. От него се повлияват причинителите на някои заболя­вания по кожата и окосмената част на главата (гъбичките от родовете Trychophyton, Candida, Epidermophyton и др.), както и едноклетъчният паразит Trichomonas vaginalis – причинител на възпаления на влагалищ­ната лигавица у жената и на пикочния канал у мъжа.

Прополисът има противомикробни свойства, но те бяха окончателно доказани през 1948г. от В.Кивалкинг.
При това тя установява също, че антимикробното му действие има из­бирателен характер, т.е. различните микроорганизми се повлияват различ­но.
Особено активен е прополисът към Грам-положителните и киселинно устойчивите бактерии и по-слабо – към Грам-отрицателните.
Съхраняването на прополиса в продължение на 3 – 4 години не намалява антимикробните му свойства.
Антимикробните вещества са термостабилни, затова водните екстракти на прополиса, които се получават при термична обра­ботка, запазват своята антимикробна активност.

Антикосичното действие на прополиса е установено на широк експериментален фронт.
Дифтерийният екзотоксин след обработка с воден екстракт от прополис не предизвиква некроза и обща интоксика­ция в опитните животни, т.е. прополисът, който е биологично безвреден за организма, притежава детоксикиращо (обезвреждащо) действие вър­ху токсините.

Пчелния клей в народната медицина се прилага като средство с биологични и фармако­логични свойства -антибиотично, местно анестезиращо, противовъзпалително, противотоксично, имунологично, капиляроукрепващо, регенеративно и дермопластично и лъчезащитно.

Прополисът се прилага за лечение на рани, изгаряния, декубитуси, трофични язви, гнойни проце­си на кожата, при ринити, синуити, отити, фарингити, за лечение на стомашна и дуоденална язва, гастрит, колит, бронхит, ставни заболявания от дегенеративен и възпалителен характер, за профилактика и лечение на лъчевите увреждания, при лечението на възпалителните лигавични процеси в устната кухина, при повишена чувствителност на зъба, пулпити, парадентопатии, след изваждане на зъб, при възпалителни процеси на влага­лищната лигавица, ерозио на шийката на матката, при лечението на кожните заболявания, придружени със сърбеж, при трихофитиите, рагадите, острите и хроничните екземи, алопециите (косопада) и пр.

Единственото противопоказание е рядко срещащата се непоносимост към него.

Рецепта за воден извлек от пчелен клей

Рецептата е на проф. Иван Павлович Неумивакин - но се е доказала като най - успешна и резултатна при различни видови бактериални, вирусни и гъбични заболявания.

Вземат се 50 грама предварително натрошен прополис - пчелен клей и се залива с 100 мл дестилирана вода.

Разбърква се много добре и на водна баня се загрява до 80 градуса, като се бърка на тих огън в продължение на един час.

След това се оставя да изстине заедно с прополиса в него.

Важно е да се знае, че полезните свойства на прополиса се запазват след термична обработка.

Когато е готов извлека се прецежда първо през три пласта тензух, после се филтрира - за да се изчистят примесите и восъка от прополиса.

Получава се мътна тъмно жълта течност със смолист аромат и горчиво - тръпчив вкус.

Така готовия воден концентрат от прополис - пчелен клей е готов за употреба.

Според проф. Ив. Неумивакин срока на готовия извлек е два месеца - след този период антибактериалните свойства намаляват.

Съхранявайте в хладилник!

 

image

Как да го използвате?

Воден разтвор на прополис – вътрешна употреба

● При всички видове хепатит: 30 капки воден разтвор на прополис, смесени с мед се приемат 4 пъти дневно на празен стомах. Лечението продължава три месеца.

● Ракови заболявания: 30-50 капки воден разтвор се приема 4 пъти дневно. Прополисът потиска растежа на злокачествените клетки, засилва имунната система.

● Ентерит, колит, остри и хронични вирусни инфекции на храносмилателната система: 50 капки воден разтвор на прополис в една супена лъжица мед или върху парче хляб, 3-4 пъти на ден.

● Гастрит, рефлукс и язва: 30 капки воден разтвор на прополис се капват върху парче бял хляб. Вземат се по 4-6 дози на ден преди хранене.

● Хипертония, атеросклероза: съчетават се равни части воден разтвор на прополис и тинктура от чесън; вземат се по 30-50 капки 4 пъти на ден преди хранене.

● Инфекциозни заболявания, грип, коремен тиф, менингит: по 30 капки, 3 пъти на ден преди хранене.

● УНГ заболявания – ангина, ларингит, синузит, ринит, отит и т.н.: гаргара с воден разтвор на прополис, може директно да се дъвче прополис – 5-20 грама на ден.

● Заболявания на дихателната система – трахеит, бронхит, туберкулоза: лечение с аерозоли (10-20% воден разтвор) 3 пъти на ден и инхалации два пъти седмично. Добри резултати дава използването на мед с прополисов разтвор в съотношение 3:1. Взема се по една супена лъжица от сместа след хранене. За да успокоите възпалената лигавица на носа е добре да поставите в двете си ноздри по един тампон, напоен добре във разтвора. След няколко минути ще почувствате облекчение и може да отстраните тампоните.

● Заболявания на кръвоносната система – хипертония, атеросклероза: 30 капки всяка сутрин на празен стомах.

● Чернодробни заболявания: по 40 капки воден разтвор на прополис, два пъти на ден, разтворени в 100 мл. вода или мляко, един час преди хранене.

● Нефрит, пиелонефрит, цистит и уринарни инфекции като цяло: приема се по една чаена лъжичка разтвор 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 5-7 дни

● Простатит: 50 капки воден разтвор на прополис, три пъти дневно, на празен стомах. Курсът е с продължителност 3 месеца и се възстановява, когато е необходимо.

● Смущения при менопауза: в продължение на една година – 20 капки разтвор, смесени с една чаена лъжичка мед, се приемат по 3 пъти на ден.

● Умора: през пролетта се провежда триседмичен лечебен курс, по време на който се приема смес от мед и прополис – по 6 супени лъжици на ден.

● Укрепване на имунната система: лечебният курс се провежда за три седмици, по време на които се приемат по 30-40 капки воден разтвор на прополис, четири пъти на ден.

Воден разтвор на прополис – външна употреба

● Тонзилит (възпаление на сливиците), фаринготонзилит, ларингит: парче памук се навива на върха на малка пръчка. С помощта на това приспособление, разтвора се нанася директно върху засегнатата област.

● Рак на гърдата, рак на кожата: напоете парче памук в разтвора на прополис и внимателно го изстискайте върху засегната област, оставяйки препарата да облее мястото. Правете процедурата по 3-4 пъти на всеки 2-3 минути, след това оставете третираната зона да изсъхне на въздух.

● Открити рани, всички видове изгаряния: приложете гореописана процедура.

● Конюнктивит: използва се 5-10% прополисов разтвор в топла вода. Поставят се 3-5 капки във всяко око, паренето е поносимо.

● Стоматологични заболявания – различни етапи на парадонтоза, абсцеси, зъбобол, стоматит, възпалени венци и т.н.: водният разтвор на прополис може да се използва за лечение на парадонтози, гингивити и други болестни състояния в устната кухина. Най-простият начин е да се дъвче малко топче прополис продължително време. Друг начин е да се приемат по 30 капки 30% разтвор, три пъти дневно преди хранене или се поставя малък тампон, напоен с разтвор в кухините на зъбите.

● Инфекциозна екзема: нанесете с памучен тампон, така че засегнатата зона да се облее и разтвора да проникне в дълбочина. Правете по две процедури на ден, след което оставете мястото да изсъхне на въздух за половин час. Върху сухата екзема нанесете мехлем от черен оман или невен.

● Херпес на различни места: върху засегнатата зона се капе директно воден разтвор на прополис с пипета 2-3 пъти на ден, докато третираната повърхност образува лека коричка.

● Бенки, брадавици: смесете в равни пропорции разтвори от прополис, черен оман и жълтениче (змийско мляко). Сместа се прилага като при рак на кожата.

● Гъбички по ноктите: засегнатите участъци се намазват с памучен тампон, който е обилно напоен в разтвора.

● Себорея: втриване се сутрин и вечер на воден разтвор на прополис върху засегнатия участък. Намазаното място не трябва да мокри. За предпочитане е да останете така цяла нощ.

Всички тези препоръки за приложение на водния извлек концентрат от пчелен клей са дадени от Проф. Иван Павлович Неумивакин - доктор на медицинските науки и специалист в космическата медицина.

Погрижете се за себе си и вашите близки!

За да има резултат всяка една терапия - препоръката ми като фитотерапевт, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки или прилагането на билкови продукти е необходима консултация с фитотерапевт!

Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

Бъдете здрави!

Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Ако имате въпроси, винаги може да се свържете с мен!

Консултативен кабинет - инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт

тел.: +359 892 600 819;+359 899 158118, e- mail: consultant_phytotherapy@abv.bg

 

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elionoranedyalkova
Категория: Рецепти
Прочетен: 323348
Постинги: 165
Коментари: 25
Гласове: 143
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930