Семена от диня - какво правим с тях?
Старите хора (визирам дядо си) нищо не хвърляше. От всички плодове и зеленчуци, каквото останеше от тях все сушеше, смилаше или правеше нещо друго - с цел да "свършат" работа през зимата.
Сега ще ви представя рецептата му с динени семки.
Нали сме голям род имам много братовчеди. Като бяхме малки все се плюехме с динените семки (детска ни работа - нали нямаше телевизия, интернет и фейсбук).
Дядо все ни съветваше да ги гълтаме, че да помогнем на бъбречетата си, да работят по - добре.
Спомени , спомени....
Рецепта с динени семки:
Семената от диня се изсушават и се стриват (тогава беше с хаванче, сега може и с пасатор или друго...) На една супена лъжица счукани динени семки, се слагат два пръста от водна чаша преварена изстудена вода. Сместа хубаво се разбърква и се приема от трескавия по 2-3 лъжици на 2 часа.
Дядо правеше това, когато имахме температура и го наричаше "динено мляко".
Рецептата е за понижаване на температурата.
от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова