Вино от глухарчета корен
Колко е интересно да научиш нещо ново от старите лечители.
Благодаря на Бог, че ни срещна с хората, които споделиха с голямо желание и охота знанията си. Пълноценни и плодотворни се оказаха търсенията на корените на предците ни...
Ще ви споделя рецептата на баба Велика от Дерменлъ от 1823 година за вино от глухарчета корени. Това вино се е използвало при малокръвие и обща слабост на тялото.
Ето и рецептата:
Вино от глухарчета в анемия и обща слабост на тялото
Вземат се около две - три шепи корени от глухарче. Измиват се и се натрошават в хаванче. След това се слагат във вряща вода за 15 минути и се отцеждат. След това се взема около литър и половина домашно червено вино и се заливат корените и се затоплят на огъня. Когато си потопите пръста и може да го държите докато броите до 10 слагате две - три дървени лъжици сладък сироп от череша или виишна. След това се сваля от огъня и се оставя да се охлади.
Когато е достатъчно охладено се прибира в дамаджана и се покрива с тапа плътно. Държи се в зимника.
Пие се по 2 супени лъжици три пъти на ден, но не и през нощта. Има резултат (в рецептата пише "фаща дикиш") след втората седмица.
от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова