Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 20:00 - Как да си направим сироп от полски мак цвят?
Автор: elionoranedyalkova Категория: Рецепти   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.05.2021 15:31


Как да си направим сироп от полски мак цвят? В миналото предците ни са правили сиропи и сладка от почти всичко.  Както знаете днес - дозата прави лекарството!
В старите тефтери на дядо има различни рецепти за билкови сиропи.
Нашите предци са знаели как да се грижат за тялото си и да се разхлаждат през лятото с ароматни и лечебни подправки и билки.
Тук ще ви представя рецепта как да си направите сироп от полски мак цвят (народното му име е кадънка).

Това е една рецепта на баба Велика от преди 1824 година за сироп от кадънка - полски мак цвят. Тя се е прилагала основно при тежка и упорита кашлица, при различни белодробни заболявания, а също така и при проблеми на стомашно - чревния тракт! Една паметна записка от Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" - Елионора Недялкова. По време на чума, този сироп се е правил и за успокояване на неврозните, истеричните и за всички, със слаби сърца!
Рецептата е записана от дядо ми (голяма част от рецептите са записвани на амбалажна хартия и с молив, заедно с дадени указания за бране, приготвяне, а понякога и семейни "закачки".  Тефтерите са една голяма и разнообразна смесица от рецепти, препоръки - домашна "съкровищница") Тази рецепта днес и във фитотерапията, благодарение на д-р Нено Стоянов.

Рецепта за сироп против кашлица  от кадънка - полски мак цвят
Вземат се 2 шепи цвят от мак (те са много нежни и ефирни) и се заливат с вряща вода около един стакан(предполагам, че е поне половин литър).
Слага се сокът на един лимон и се оставя за половин ден да престои.  След това се взема гърнето (тендежерата) и се слага на жарта (слага се на бавен огън).  Слага се сладък сироп - меласа или петмес и се бърка, докато се сгъсти. След това се прецежда през тензух и се прибира на тъмно и хладно място (в рецептата пише, че се пази в зимника).

Разликата на тази рецепта от тази на фармацевта Д-р Стоянов е, че в тази домашна рецепта цветовете остават при правенето на сиропа.
Всеки има право на избор да реши как може да си го направи. 
Аз направип сиропа по рецептата на баба Велика и мога да ви кажа, че сиропа от мак го разредихме с лимонов сок (на 1 литър изворна или минерална вода се слага сокът на 1 кг лимони) и се получи прекрасно освежаващо лятно питие! И ако добавите свежа мента или Лофант - определено ще почувствате успокоителния ефект на домашната "лимонада"

Снимката на Полски мак цвят е от билковата ни ферма "Магическо биле"

Противопоказания: Индивидуална непоносимост.
Бъдете здрави!


Из Сборник "...от старите тефтери на дядо...и нещо от мен" Елионора Недялкова

Като фитотерапевт уточнявам, че всяко тяло е индивидуално и преди всякакъв прием на билки е необходима консултация с фитотерапевт!
Бъдете отговорни към живота и здравето си - не препоръчвам САМОДИАГНОСТИРАНЕ И САМОЛЕЧЕНИЕ!

изготвил: инж. Елионора Недялкова - консултант - фитотерапевт


image
  Всички снимки на "Магическо биле" ЕООД, рецепти и текстове са собственост на Елионора НедялковаⒸ освен, ако не е указано друго. Нито една част от този сайт и неговото съдържание не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на автора. Всички права запазени Ⓒ
© 2013 · Елионора НедялковаⒸ ·



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elionoranedyalkova
Категория: Рецепти
Прочетен: 325329
Постинги: 165
Коментари: 25
Гласове: 143
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930