Тинктура от Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина
Плод бъз се почиства от дръжки и листа, измива се и се поставя в тъмен стъклен съд. След това се залива с медицински спирт (от аптеките 95% - за тинктури).
Количеството на спирта е спрямо плода - трябва да се залее плода догоре .
Стъкленият съд се затваря много добре.
За да стане тинктурата готова е необходимо плода да престои 14 дни, като всеки ден се разклаща.
След 14 дни се прецежда през две - трима марли или тензух и отново се съхранява в тъмно стъкло.
Годността му е 2 години. (рецептата е от дядо ми, с нея са ни лекували като малки - сега аз я прилагам).
Прилага се спрямо възрастта - за голям човек се слагат 10 капки в чай, желателно липов, мащерка, смокиня или бъз, без подсладител.
Процедурата е 20 дни сутрин на гладно, като се променя режима на хранене, без мазно люто и кисело, без цигари и алкохол.
За малки деца: размесват се 5 капки с 1 ч.л. мед сутрин.
от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова
Творческата сила на въображението - Неви...
Рецепта за сладко от полски мак цвят