Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2015 23:07 - Тинктура от Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина
Автор: elionoranedyalkova Категория: Рецепти   
Прочетен: 920 Коментари: 0 Гласове:
0



Тинктура от Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина

Плод бъз се почиства от дръжки и листа, измива се и се поставя в тъмен стъклен съд. След това се залива с медицински спирт (от аптеките 95% - за тинктури). 
Количеството на спирта е спрямо плода - трябва да се залее плода догоре . 
Стъкленият съд се затваря много добре. 
За да стане тинктурата готова е необходимо плода да престои 14 дни, като всеки ден се разклаща. 
След 14 дни се прецежда през две - трима марли или тензух и отново се съхранява в тъмно стъкло. 
Годността му е 2 години. (рецептата е от дядо ми, с нея са ни лекували като малки - сега аз я прилагам).

Прилага се спрямо възрастта - за голям човек се слагат 10 капки в чай, желателно липов, мащерка, смокиня или бъз, без подсладител. 
Процедурата е 20 дни сутрин на гладно, като се променя режима на хранене, без мазно люто и кисело, без цигари и алкохол. 
За малки деца: размесват се 5 капки с 1 ч.л. мед сутрин.

от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elionoranedyalkova
Категория: Рецепти
Прочетен: 321474
Постинги: 164
Коментари: 25
Гласове: 142
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031