Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 14:40 - Истанбул - мегаполисът на двойните стандарти
Автор: bgsever Категория: Новини   
Прочетен: 8999 Коментари: 11 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ДЕСТИНАЦИИ


 

Истанбул - мегаполисът на двойните стандарти

 

Кафе, локум и наргиле са задължителните неща, които трябва да изпробвате

 

imageМая ПАСКОВА

Една от най-евтините дестинации, която можете да изберете за уикенд извън България, е Истанбул. И като бонус към смешно ниската сумичка ще получите незабравими впечатления от многомилионния мегаполис. От всичко по много, ако се спазарите качествено - още повече. Като за начало трябва да си изясните точно целта на пътешествието - докосване до чужда култура, включително с дегустация на екзотични ястия в оригинал, пазаруване - на локум, дрехи, злато и т. н., туризъм с опознавателна цел и обиколка по архитектурни и исторически забележителности, романтичен уикенд за двама, макар и в компанията на група според късмета ви. Може да се изброява и още. Но Аладин няма да сбъдне всичките ви желания на сто процента. Освен ако не го срещнете на живо и не се спазарите. Всичко е късмет. Ако ви изневери още в автобуса, ще имате удоволствието около 12 часа (с престоя на митницата и надлъгването с неподкупните митничари) да слушате на макс хард чалга в акомпанимент с шумно похъркване и/или примляскване на сандвичи с чеснов салам от спътниците ви. Това е вид навлизане в атмосферата на Ориента и в крайна сметка се оказва много мек вариант на бъдещи изживявания.

Пристигайки сутринта в хотела си оставяш багажа във фоайето заедно с този на другите от групата, след което любезните домакини ти го облепват с жълто тиксо, докато стане време за настаняване. Против кражби от българи вероятно, защото тук е закон -

на туристите

не се посягаimage

по никакъв начин, всички са безкрайно любезни с тях (към жените не чак толкова, но се преглъща, пък и българката е свикнала да се бута с лакти в навалицата и да се прави, че не й пука от пренебрежителното отношение). Обяснението е съвсем просто - да бръкнеш в джоба на туриста е все едно да окрадеш себе си, защото туристът е дошъл тук да харчи своите пари за твоята стока. Според екскурзовода с южняшки акцент, който може да се окаже родом от Кърджали или друг български град близо до южната граница, тук на ден се въртят по 14 милиарда долара. Организирани групи джебджии никъде няма. Дали заради неписания закон, или заради многобройните различноуниформени пазители на реда, фактите говорят.

С първото неудобство като прохождащ европеец се сблъскваш още пред хотела. Първо си излязъл да пушиш навън. Второ - оказва се, че в хотела няма място, където не се пуши. Вътре има и пепелници, макар и преливащи от фасовете на още две групи преди твоята. Но пък отвън няма кошче. Няма кошчета никъде. Заради атентатите - в тях мятали бомбите. През деня се заформят импровизирани мини сметища, които сутрин магически изчезват. Изнасят ги бързи като хлебарки мъже с оранжеви жилетки, метли и лопати с дълги дръжки и огромни чували, метнати на гръб. Въпреки че ти е още кофти да си фишнеш фаса с пръст на калдъръма, се питаш : аджиба, защо в България има толкова кофи за боклук, аз си хвърлям отпадъците разделно, а ми е по-мръсно, отколкото тук. Че и ме крадат. Даже комшиите.

Тук "комшии" звучи мило.

Всички разбират

българския

повече от английския. И не е вярно, че трябва да обърнете всичките си пари в лири в точно определено от екскурзовода чейндж бюро. На въпрос "колко струва", търговецът е подготвен с калкулатор и пресмята всяка валута в лири, долари или евра според днешния курс. Стигаме до алъш вериша, който е кредо в търговския квартал на Истанбул. "Hal mach", "сколька есть", "кач паръ" или въпросителен поглед и цената е готова. Никъде няма етикети. Те са само за европейските вериги магазини, които са в изобилие, но на определени улички. Както и другите, подредени тематично - за обувки, за бельо, за дрехи, за сувенири. Стандартът навсякъде е двоен. С повече настроение и търговски хъс може да си спазарите изгодна покупка, като свалите 50% от първоначално обявената цена, или се сдобиете с две на цената на едно, панталон плюс блуза, която не харесвате, но е бонус, пет броеници и два ключодържателя на далавера... Абе, важното е да сте удовлетворен от покупката. А предлагането е повсеместно и според нуждите на клиента. Капнат ли две капки дъжд, от нищото излиза продавач на чадъри; напече ли - изчезва и на негово място друг размахва хармоника с картички с изгледи от Босфора. Най-много и независимо от климатичните условия се предлагат парфюми на известни марки с неизвестно качество. В Истанбул всеки носи нещо и го продава (без онези с боклука, поне не го предлагат явно). За по-лесно бутат багажа на колички или обличат по десет кожени якета, за да ги пренесат до съседната сергия. Бясна скорост и суматоха, от която ти се завива свят. За Капалъ чарши - най-популярната сред българите забележителност от Истанбул, думите в това отношение са малко.

Друго неудобство, което те връхлита след няколкочасов престой в турската столица, е

задължителната

за мюсюлманите

молитва.

imageПо пет пъти на ден от всички джамии в една и съща секунда от високоговорител имама призовава вярващите да влязат в храмовете. Не че си против екзотиката на чуждата култура, но някакъв петвековно засаждан страх ти изправя косата. На 25-и кадър в съзнанието ти преминава "Време разделно" и виждаш усмихнатия комшу с ятаган срещу теб, но това усещане бързо ти се размива. Пред витрината с приблизително 48 вида баклави например. Противостресово и успокоително си пожелаваш да ги унищожиш всичките, полети с неестествено евтин фреш от нар и турско кафе или чай, сервиран в специални стъклени чашки. Плюс дюнер. Но не от коч. И печена царевица, кестени, сарми със стафиди, имам байалдъ, сиропирана баница и всички вкусотии, които предлагат турците навсякъде, по много и евтино. Или пък да дръпнеш наргиле с тютюн с аромат на ябълка в някоя кафетерия - класика. За последвалото чувство, което те държи още седмица след връщането в България, отговаряш сам.

За цената, която си си платил за екскурзията програмата ти е отчасти, но затова пък динамично, запълнена с организирани обиколки по други забележителности, за някои от които се внасяш кеш допълнително. Снимките наред с китайските туристи, които не липсват и тук, се включват в кратките паузи за тоалетна и чаша турско кафе. Ибриците в иначе недотам хигиеничните помещения са задължителни.

Най-романтичната част е пътуването с корабче по Босфора. На разходката между два континента от палубата пред очите ви ще се заредят впечатляващи гледки. Исторически факти допълват впечатленията на туристите с любопитни подробности.

Истанбул, наричан още Цариград и Константинопол (първо историческо име - Византион), е световен мегаполис и най-големият град в Турция. Той е град,

който свързва

континенти

и култури

и е един от най-големите стопански и културни центрове в света. Постоянното му население е 10 291 102 жители, а на цялата агломерация (по оценка) надвишава 19 милиона души. Източната му част е разположена в Азия, а западната - в Европа. На юг се простира Мраморно, а на север - Черно море. За да се стигне по вода от Черно в Средиземно и Егейско море, трябва да се мине през Босфора и Истанбул. Двата континента са свързани със забележителни мостове над Босфора.

Златният рог е залив на границата между Босфора и Мраморно море. Около него са разположени различни квартали на Истанбул - от помпозните богаташки, до най-бедните. Тук се намират едни от най-скъпите вили в света, както и най-луксозните хотели. Сред които е и изкуственото "островче" на турския футболен отбор "Галата сарай". Впечатляващо е, че турците държат на визията на сградите. И луксозен многозвезден хотел изглежда като сграда близнак на съседната гимназия. Инвеститор, позволил си волността насред архитектурната цялост да построи екстравагантна сграда с модерна визия от метал и стъкло, е жестоко санкциониран. Не че няма квартал с небостъргачи и сгради от бъдещето. Стандартът, както вече казахме, навсякъде е двоен.

imageНад Златния рог са построени няколко моста, най-известният от които е Галата, свързващ едноименния известен квартал на стария Истанбул. По поръчка на султан Баязид II известният италиански художник и конструктор Леонардо да Винчи предлага през 1502 г. проект за такъв мост. 500 години по-късно тази идея е доразработена от турския архитект Бюлент Гюндьор. Мостът е с дължина 240 м, ширина 8 м и височина над залива 24 м. По-късно е построен и втори подобен.

Районът около Златния рог се населва след падането на Константинопол под Османска власт от живеещите в града гърци, евреи, италиански търговци и други немюсюлмани, формирайки известния днес квартал на града - Фенер. След водното пътешествие тук има кратка спирка от туробиколката - посещение на

българската

църква

"Свети Стефан",

известна като Желязната църква. До сами оградата й минава тясна, но за сметка на това оживена улица. За да пресечете не се осланяйте на съчувствието на турските шофьори. Както и никъде другаде в Истамбул. Дори на зелен светофар, камо ли на пешеходна пътека. Още не стъпили на православна земя находчиви търговци изникват като гъби пред носа ви и започват да ви тикат от познатите ви до болка броеници, картички и килимчета. "Две лева, две лева", с напевен тон повтарят те. Някак си отвътре ви идва точно тук да чувате по възможност чист български и любезно ги поправяте за правоговора. Но ви става тъжно пред изглеждаща самотно и изоставена на морския бряг желязна българска църква - сива и далеч от разкоша на шумния град.

Палиш свещ и продължаваш. Още два храма в Истанбул трябва да посетиш задължително - църквата "Света София" и Синята джамия.

На мястото на днешната "Св. София" е имало църква още от времето на император Константин I, започната през 325 г. Горяла е няколко пъти, като последно е разрушена по време на потушеното от Юстиниан I въстание Ника през 532 г. Още същата година започва строежът на новата църква, която има нова архитектура. За целта не са пестени никакви средства и църквата е завършена в изключително кратък период от 5 години под зоркия контрол на самия Юстиниан. При осветяването на църквата на 27 декември 537 г. Юстиниан изрекъл: "Соломон, аз те надминах", имайки предвид Храма на Соломон в Йерусалим. Може би с основание, защото "Св. София" е най-голямата църква в света в продължение на почти 1 000 години и все още е 4-та по площ в света. След превръщането й в джамия през 1453 г., поетапно са построени и 4 минарета в ъглите й. Иконите и византийските мозайки са заличени. През 1934 г. Мустафа Кемал Ататюрк

обявява сградата

за музей.

Доста от съществуващите мозайки са разкрити наново, но са запазени и ислямските промени.

Считана за архитектурно чудо, "Св. София" оказва сериозно влияние в архитектурата след нейното построяване. Много от джамиите в Истанбул, построени от Синан и негови ученици, следват основния план на "Света София" - като Султан Ахмед джамия, известна като Синята джамия и намираща се на един площад разстояние от Църквата на мъдростта.

Джамията "Султан Ахмед" е построена от архитекта Седефкяр Мехмед ага по заповед на султан Ахмед I между 1609 и 1616 година. Поради своите цветове - синьо, зелено и бяло, от плочките от изникски порцелан, в Европа е известна като Синята джамия. Това е първата джамия в Османската империя, която има 6 минарета. Заедно с околните сгради джамията образува кюллие - ислямски комплекс, включващ библиотека, медресе и т. н. Хилядите туристи, които прекрачват прага й, не пречат на вярващите. Задължителното измиване преди влизането в храма важи само за тях. Друговерците минават само на задължително събуване. За което се чака в извита километрова опашка, но пък придвижването става бързо, защото осъвременен вариант е прибиране на обувките в найлонови торбички за еднократна употреба. Които пък си размахваш в ръка, шматкайки се по мекия килим в огромното помещение. А вътре - още поне сто и петдесет туристи, не минали под кранчето отвън и разнасяйки собствения си аромат сред навалицата.

Голи рамене

и колене

не се допускат

и се покриват с парче плат още на входа. След като наситиш всичките си сетива с екзотика и почувстваш атмосферата доколкото ти е възможно, можеш да влезеш в "Цистерната на базиликата" или резервоара на "Св. София", който е снабдявал цял Константинопол с питейна вода.

Това е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато и до днес. Тук е запазен единственият оригинал на горгоната Медуза. Мяташ монета в кладенеца на желанията и излизаш пречистен.

Изпълнен с впечатления, баклави, дюнери и аромати, се качваш в българския автобус и потегляш по обратния път. Чалгата не ти звучи зле, алъш веришът на границата - също. Полумесецът ти прелива в симпатично златно лъвче от българския герб. И се усмихваш с въздишка, хвърляйки си боклука в истинско кошче.

Материалът е от архава на BG Север

 

 



Гласувай:
8



1. анонимен - добра реклама....
18.07.2010 20:29
добра реклама....
цитирай
2. анонимен - Мечтаех си през цялото време за н...
18.07.2010 21:21
Мечтаех си през цялото време за нормално кафе, за липсата на "зли" очички по улицата, за това как да смъкна мюезина от минарето и пр...и да си хвърля боклука в истинско кошче и да стъпя на родна земя..незнам каква е рекламата, но в този град нямаше нищо, което успя да ме грабне..освен историята, която не е турска..
цитирай
3. анонимен - до номер 2
18.07.2010 22:52
Сус бре ...
цитирай
4. анонимен - Емии. . с тези толкова евтини екс...
18.07.2010 23:40
Емии.. с тези толкова евтини екскурзийки е така :) Вие какво очаквате за има няма 100 лева ?! :) Хвърлят ви на едно място подобно на Женския пазар или по- зле- битака :)
Истанбул е прекрасен град, на всякъде има "нормално" кафе. Но като се забивате в мизерията е така :)
Не търсете комфорт в бардашките хотели около Капалъ Чаршъ, които предлагат повече ни агенции. И все пак за хубава ексурзия се знае- трябва малко по- надълбоко да се бръкнете.
Статията не ми хареса, не точна е, не е обективна... А, и се пише ИстаНбул ;)
цитирай
5. handel - Handel
19.07.2010 00:48
Статията е абсолютно точна. Защото дори и там - "на битака" както го нарича анинимния по-горе е значително по-добре от българия. А, и полицията пази наистина. Така че въпреки че уж има атентати и други глупости шансът да те да те ограбят или дори да те освяткат е много по-голям в София отколкото в Истанбул. А колкото до джамиите - мелодиите са много напевни и са изпълнени с голям професионализъм така че нито плашат, нито са натрапчиви. 99% от българските певци звучат много по-плашещо от тях. А и няма катастрофи - въпреки че нашенци много обичат да се хвалят колко добри шофьори са и колко лоши шофьори са турците. Лоши на куково лято. Не са добри, ами са истински факири. На една екскурзия (без българи) семейство испанци цъкаха с език, цъкаха, и най-накрая ни казаха "Абе тоя шофьор се едно кара мотоциклет а не огромен туристически автобус!"
цитирай
6. анонимен - "Друго неудобство, което те ...
19.07.2010 08:23
"Друго неудобство,което те връхлита в турската столица ......".Не знаех,че Истанбул е столица на Турция,все си мислех,че е Анкара. Това е върха на сладоледа, щом необразовани хора започнаха да пишат статии!!!
цитирай
7. liliyanaandreeva - Мегаполисите са Динозаври
19.07.2010 08:29
Човешкия род трябва да живее в градове до 200 000 души.Виж:
http://liliyanaandreeva.blogspot.com
цитирай
8. gogo2208 - 6-ти :))). сега ще кажеш, че и ню йорк ...
19.07.2010 09:20
6-ти :))). сега ще кажеш, че и ню йорк не е столица на сащ :)))
цитирай
9. анонимен - "Hal mach"
19.07.2010 11:10
"Hal mach" е на някакъв нов език явно....Не разбрах да е написано иронично и затова се потресох....
Иначе Истанбул е интересен и трябва да се види. Но в никакъв случай с организирана екскурзия....
цитирай
10. анонимен - EEEEE
19.07.2010 15:10
СЕГА КАЖЕТЕ, ЧЕ И СИНДИ НЕ Е СТОЛИЦА НА АВСТРАЛИЯ, .......
цитирай
11. анонимен - Ами СИНДИ определено не е столица на ...
19.07.2010 18:42
Ами СИНДИ определено не е столица на Австралия!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473551
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031