Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 18:49 - Император Клавдий I
Автор: monarh1991 Категория: История   
Прочетен: 3768 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 21.06.2018 01:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Интерес към  фигурата на Клавдий в мен провокира романът ,,Аз, Клавдий"(Първата част със същото име)  на Р. Грейвс, който прочетох през 2011-2012 г.   и този владетел ми стана една от любимите личности в историята. Статията не е оригинално моя, а преводна, за жалост - недовършена. Смятам да я публикувам като поредица, а по-нататък и да я довърша.

Тиберий Клавдий Нерон Германик (1 август 10 г. пр. Хр .- 13 октомври 54 г. ) е четвъртият римски император от Юлиево-Клавдиевата династия. Той е първият римски император, който е роден извън Италия. Преди Калигула да го направи консул през 37 г. сл. Хр.,е изключен от всички обществени длъжности от своето семейство. Като последен мъжки потомък на семейството си след убийството на Калигула Клавдий се превръща в негов потенциален наследник. Той също така е първият римски император, в чието възкачване военните имат съществен дял . Въпреки липсата на политически опит, се доказва като способен администратор и развива строителна дейност. По време на неговото управление със завладяването на Британия се извършва първото разширение на Рим от времето на Август.
Император Клавдий се интересува от римското правораздаване, напр. той ръководи председателството в обществените процеси и издава по 20 наредби на ден.По време на царуването си се показва уязвим от страна на аристокрацията. Много сенатори са екзекутирани по различни причини, отчасти за връзка със заговори, отчасти поради образуване на партии и интриги в обкръжението на монарха.

 Произход, ранни години и младост

 Клавдий е роден на 1 август 10 г. пр.Хр., вероятно в годишнината от освещаването на местния олтар на Август, като Тиберий Клавдий Друз в Лугдунум, днес Лион .Неговите родители са Друз и Антония Млада . Клавдий има 2 по-големи брат и сестра в лицето на Германик и Ливила . Освен това Антония има още 2 деца, но те умират рано. Неговите дядо и баба по майчина линия са Марк Антоний и Октавия Млада, сестрата на император Август. Неговите дядо и баба по бащина линия са третата жена на Август, Ливия Друзила, и Тиберий Клавдий Нерон. По време на управлението си Клавдий разпространява слуха, че баща му бил извънбрачен син на Август. През 9 г. пр.Хр. Друз умира неочаквано по време на поход във вътрешността на Германия вследствие падане от кон . Момчето е отгледано от майка си Антония, която никога повече не се омъжва . Отношенията с неговото семейство се влошават, когато страданието на Клавдий става публично достояние. Майка му го описва като чудовище, което природата е започнала, но не е завършила.Изглежда го е предала за няколко години на баба му Ливия. Тя обаче не е по-приятелски настроена, защото говори с него твърде малко и го критикува само в писмена форма. По история му преподават Тит Ливий и Сулпиций Флавий. Прекарва времето си със философа Атенодор Кананит. Според предположение на Винсент Скрамуца, неговата работа като историк е това, което разрушава ранната му политическа кариера .Той прекъсва работата си върху  исторически труд за Гражданските войни след смъртта на Цезар, защото този труд е политически твърде спорен . Времето за такъв труд е още твърде рано, понеже би могло да напомни на Август, че Клавдий е потомък на Марк Антоний.Майка му и баба му съвсем скоро прекратяват неговите писателски амбиции. Императорската фамилия не му се доверява да застане начело на обществото. Когато по-късно отново се посвещава на историческа дейност, преминава Гражданските войни и Втория триумвират. Светоний пише, че Клавдий куцал и заеквал, при възбуда му треперела главата и имал пяна на устата. Освен това страдал от болки в стомаха. Учените не са единни по въпроса, от какво е страдал Клавдий, има няколко възможности: спастична парализа, множествена склероза или възпаление на мозъчната кора...
Когато Август умира през 14 г. сл Хр. , 23-годишният Клавдий отправя апел към чичо си Тиберий да му осигури постъпване в cursus honorum, сиреч политическа кариера. Новият император му присъжда ornamenta consularia или консулски почести, обаче осуетява решение на Сената, което би осигурило правото на Клавдий да предаде вота си сред консуларите. Тъй като Тиберий също както Август не му присъжда никаква обществена длъжност, Клавдий се отказва от надеждата си за обществена дейност и прекарва своето време в своите имения до Рим и в Кампания .Въпреки презрението на императорското семейство, изглежда той много рано е бил респектиран в обществеността. След смъртта на Август Екувитите го избирали неколкократно за свой представител. Когато неговата къща изгаря, Сенатът настоява да бъде построена отново от обществените разходи . Дори има искане да се позволи на Клавдий да дебатира в сената . Въпреки, че Тиберий отхвърля това, обществената нагласа към него не се променя. Непосредствено след смъртта на Тибериевия син Друз Клавдий е посочен от определени фракции в Сената за възможен наследник, което показва, че е имал политически амбиции, въпреки, че бил изключен от обществения живот.
След смъртта на Тиберий новият император Калигула забелязва, че чичо му Клавдий би могъл да бъде полезен политически. През 37 г. той го определя за съконсул, за да напомни за своя починал баща Германик . Въпреки това той е унижаван и от Калигула, който изисква от него огромни финансови суми или го осмива пред Сената .

Принципатът на Клавдий

Поемане на управлението

На 24 януари 41 г.сл.Хр. Калигула е убит в рамките на мащабен заговор, в който са въвлечени преторианецът Касий Херея и многобройни сенатори. Не е доказано дали Клавдий е участвал в атентата, въпреки че трябва да е знаел за комплота, преди всичко защото малко преди това е напуснал местопрестъплението.След убийството на Цезония, жената на Калигула, и на дъщеря им очевидно е било необходимо за целите на заговора да бъде ликвидирано цялото императорско семейство. В хаоса във връзка с убийството на императора Клавдий бяга във двореца, за да спаси живота си.Според преданието той се скрива зад една завеса, открит е от преторианеца Грат и накрая е провъзгласен за император. Една част от стражата би могла да е планирала да го избере за император, по възможност дори с неговото съгласие.Тези преторианци го уверяват, че те не са един от батальоните, които търсят отмъщение. Чичото на убития император е скрит в лагера на преторианците и поставен под тяхна закрила. Той приписва голямо значение на закрилата в преторианския лагер и по-късно показва това чрез изсичането на монета, която напомня за това събитие.
Междувременно Сенатът се събира и започва да се съветва за новото управление, което накрая води до спора кой трябва да бъде новият принцепс. В Сената имало дори предложение да се премахнат останалите членове на императорската фамилия и да се възстанови републиката. Когато сенаторите научават, че става дума за Клавдий, те го подканват да им съобщи своето одобрение, но той отказва това, тъй като знае за опасностите, които би донесло със себе си едно съгласие.Еврейският историк Йосиф Флавий съобщава, че е бил повлиян в своите действия от еврейския цар Ирод Агрипа. Въпреки че едно по-ранно описание на Флавий омаловажава влиянието на Ирод Агрипа при възкачването на трона на Клавдий, в последна сметка е несигурно по какъв начин последният е бил подкрепен от Агрипа. Клавдий е акламиран като император от преторианците. Накрая на 25 януари Сенатът одобрява поемането на властта от него.
Една последваща амнистия на новия владетел, от която са изключени само непосредствените убийци, създава предпоставките за спадане на вълненията.Въпреки че не допуска Сенатът да наложи damnatio memoriae над Калигула, Клавдий все пак премахва всички статуи на предшественика си. Със tribunicia potestas и imperium proconsulare той получава обичайните права на принцепса.
Клавдий предприема многобройни стъпки, за да легитимира своята власт срещу потенциални узурпатори, като на повечето отрежда по едно място в Юлиево-клавдиевата фамилия.Той поема името ,, Цезар" като когномен, който все още има голямо значение сред населението. Също както неговите предшественици, приема и името ,, Август". Запазва почетния прякор ,,Германик", за да разясни връзките си с обичания му брат. В своята политика Клавдий се опитва да обоснове своята легитимност чрез демонстративно подражаване на Август. Така веднага след поемането на управлението обожествява починалата през 29 г. Ливия, за да изтъкне нейната позиция като жена на Божествения Август. Често употребява обозначението filius Drusi или ,, син на Друзил" в своите титли, като така иска народът да си спомня за неговия легендарен баща.
За горепосочените събития Светоний пише следното : ,, След като сред такива и подобни събития преминала по-голяма част от живота му, поел властта на петдесет години по твърде необикновена случайност. Когато съзаклятниците срещу Гай, под предлог, че императорът иска да се усамоти, отстранили всички, Клавдий, отпратен с другите, се оттеглил в една малка зала, наречена "Хермесова"; не след дълго чул за убийството, пропълзял уплашен на най-близката тераса и се скрил между завесите на вратите. Един обикновен войник, който обикалял насам-натам, забелязал краката му, поискал да разбере кой се крие, познал го, измъкнал го оттам и в момента, когато Клавдий, вън от себе си от страх, коленичил пред него, поздравил го като император. След това го отвел при другарите си, които само ядосано ругаели, без да решат да предприемат нещо. Сложили го на лектика и понеже хората му се били разбягали, на смени го занесли в лагера14, уплашен и унил; а тълпите, които срещнал, го съжалявали, мислейки, че невинен го водят на смърт. Прекарал нощта в лагера, повече успокоен за настоящето, отколкото обнадежден за бъдещето; понеже консулите със сената и градските кохорти заели форума и Капитолия с намерение да обявят свобода за гражданите; чрез народните трибуни и той сам бил извикан в курията, за да си каже мнението; отговорил, че не може да дойде по силата на непреодолими обстоятелства. Но на следния ден сенатът, досаден и разкъсван от разногласия15, по-мудно осъществявал намеренията си, а тълпата, заобиколила курията, искала един управник и вече го назовавала; тогава Клавдий позволил на войниците с оръжие в ръка да положат клетва в негово име и обещал по петнадесет хиляди сестерции на всеки един от тях - първият Цезар, купил с пари верността на войниците." Гай Светоний Транквил, ,, Дванадесетте цезари " - ,, Божественият Клавдий " 10.
Следва...







Гласувай:
7


Вълнообразно


1. germantiger - ...
21.06.2018 02:23
Прочетох целия постинг !

Браво за труда и инфото - достатъчно и сериозно

Така и досега не съм чел "Аз Клавдий", макар да помня дядо ми с тази книга легнал и четящ, наследих от него през поколение тази книга и сега е при мен, но все още не съм я чел

Обикновено чета за римляни военни лидери, а Клавдий ми е недостатъчно военен или хич :D та така.
цитирай
2. barin - Интересна личчност е Клавдий, m...
21.06.2018 14:52
Интересна личчност е Клавдий, monarh1991. Изглежда се е правил на луд, а е действал твърдо. Жените са имали голяма власт при него. За Клавдий има много филми и книги, някои от които съм чел. Вписва се в облика на повечето римски императори от I в. сл. Хр. Само Цезр и Август са били по-различни според мен.
Поздрави!
цитирай
3. monarh1991 - Прочетох целия постинг !Браво ...
21.06.2018 16:07
germantiger написа:
Прочетох целия постинг !

Браво за труда и инфото - достатъчно и сериозно

Така и досега не съм чел "Аз Клавдий", макар да помня дядо ми с тази книга легнал и четящ, наследих от него през поколение тази книга и сега е при мен, но все още не съм я чел

Обикновено чета за римляни военни лидери, а Клавдий ми е недостатъчно военен или хич :D та така.

Благодаря ти! Още не съм завършил втората част -,,Божественият Клавдий". Иначе по книгата има и сериал от 1976 г., класика - бях гледал първия епизод до някъде във вибокса.
цитирай
4. monarh1991 - Интересна личчност е Клавдий, m...
21.06.2018 16:15
barin написа:
Интересна личчност е Клавдий, monarh1991. Изглежда се е правил на луд, а е действал твърдо. Жените са имали голяма власт при него. За Клавдий има много филми и книги, някои от които съм чел. Вписва се в облика на повечето римски императори от I в. сл. Хр. Само Цезр и Август са били по-различни според мен.
Поздрави!

Както беше писал един човек, Клавдий ограничава властта на Сената. Всъщност сведенията за него идват от историци като Тацит и Светоний, които са привърженици тъкмо на Сената и няма как да го гледат с добро око. Според съвременните оценки, си е доста добър държавник. Една от заслугите му е, че подобрява положението на робите. Между другото, дори за Тиберий и Нерон днес има по-различна представа. За жените е така, но това е налице и при Август със съпругата му Ливия Друзила, бабата на Клавдий.
цитирай
5. monarh1991 - http://www.chitatel.net/forum/topic/12406-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B9/
21.06.2018 16:24
За Тиберий
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
22.06.2018 00:24
Интересен образ е Клавдий!
Наистина е бил недъгав, името му означава куц
Това го е спасило от Ливия, която е разчиствала с безчет убийства пътят на Тиберии-сина си от първия брак към трона Защото го святала за безобиден идиот, който няма работа на трона...
И както се казва ,хубавите ябълки свинете ги ядат Две от най красивите жени в Рим-Месалина и Агрипина-Младата му са съпруги Независичо ,че е в близки роднински връзки с тях и ,че по-скоро може да им е беща , дори дядо, отколкото съпруг
Твърди се, че е писал история на Рим, но не е оцеляла Пробвал се е и като юрист, раздавал е правосъдие, нещо, което императорите в ИРИ по-късно също практикуват
Награя става жертва на Агрипина, която по жестокост и коварство не остъпва на Ливия и по същия начин налага за император сина си Нерон!
Но двете заедно имат основната заслуга за ликвидирането на династията, защото след Нерон няма кой да я продължи

Лека нощ!
цитирай
7. monarh1991 - Здравей, Лео
23.06.2018 18:09
Благодаря ти, приятелю! Абсолютно съм съгласен с теб. Освен това, Клавдий е бил от последните хора, владеещи езика на етруските, писал е и за тях и за Картаген. За Агрипина се твърди, че тя и другите й сестри са имали кръвосмесителна връзка с брат им Калигула. Струва ми се, че някъде съм срещал твърдение, че Нерон може да е син на Калигула, но може и да греша?! Както писах в отговора към Барин, Нерон в днешно време е оценяван по-различно - че не е някакво чудовище, признават му се и заслуги, той издига значими пълководци, един от които е по-сетнешният император Веспасиан. Името му е било толкова популярно след народа, че дълго време след неговата смърт се появявали редица Лъженероновци.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: monarh1991
Категория: Политика
Прочетен: 1735208
Постинги: 783
Коментари: 1175
Гласове: 5780
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031