Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2017 14:42 - От крадец до общественик, политик и обратно към дъното
Автор: borsi Категория: История   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2017 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От крадец до общественик, политик и обратно към дъното

Жак-Рене Ебер е френски политик и журналист от времето на Френската революция и представител на крайно лявото крило на якобинците

Въпреки, че се явява като защитник на най-бедните, произходът му въобще не е беден. Той е син на богат златар, бивш мирови съдия и член на градския съвет. Майка му пък е от благороден произход

Завършва право в Колежа на родния си град Алансон и работи като чиновник. За да отмъсти на някакъв с когото се скарали, фалшифицира документи и после пише клевети. Измамата обаче е разкрита и той е осъден на такова обезщетение, че е невъзможно да го плати и бяга от града. Започва работа в театър в Париж където между другото пише и пиеси, но явно не бил особено даровит драматург, защото нито една пиеса не била играна пред публика.

Изгонен е от театъра за кражба и се спасява при свой познат лекар който го приютява. След няколко седмици обаче той обира своя благодетел и бяга. 

Когато избухва 
революцията той вече е успял да издаде няколко книжки, но без особено голям успех. В началото строи настрани, после ориентирайки се успява да се присламчи. 

Революцията му дава шанс да се изяви като общественик. Първо е изявен монархист и фен на конституционната монархия, но бързо сменя убежденията си след като монархическите кръгове и кралят не го приемат на сериозно.

През 1790 г. започва да издава радикалния вестник Le Pиre Duchesne, в който публикува статии, пропагандиращи леви идеи за свобода, равенство и братство и сипе злостни клевети и откровени лъжи за краля и най-вече за кралицата Мария Антоанета, която обвинява във всичко, включително и в кръвосмешение със собствения и син, който тогава е на няколко годинки.

Злостният му език и написаните простовато и разбираемо статии пълни с обиди и псувни спечелва симпатиите на тълпата, която без това по него време има нужда да мрази някого в отчаянието си. А положението във Франция е отчайващо. Икономическата криза се задълбочава.

През декември 1792 г. 
приходите от асигнации са 39 милиона, а само военните разходи са в размер на 228 милиона. Развихря се силна инфлация, всички страдат от нея, но най-пострадали са бедните класи, особено в големите градове. 

image

Жак-Рене Ебер е на върха на вълната и печели все по-голяма популярност.

Жак-Рене Ебер бил симпатичен, харесвал се на жените, особено на по-големите и винаги за разлика от суетния, но много консервативен Робеспиер, се обличал по последна мода.

Става член на Клуба на Корделиерите и е избран за негов председател през 1792 г. Като член на клуба получава място в Парижката комуна, а на 10 август 1792 г. взема дейно участие в атаката над двореца Тюйлери.

Ставайки член на клуба на Якобинците, става и помощник прокурор и яростно защитава избиването на хората от Тюйлери и последвалите кланета от септември.

Заедно с Жан Пол Марат започват кампанията против жирондистите в Конвента. След масовите арести на жирондинци якобинците установяват. т.н. революционна диктатура. Заради прокарания с негово настояване закон за контрол над цените и против 
спекулата, търговията в страната замира.

Търговците след като се принудени да продават на загуба фалират или затварят магазините си, а доставките с храни за населението са все по затруднени. 
По него време защитникът на бедните и угнетените проявява забележителен начин на живот в 
лукс и разточителство, но никой не знае откъде идват парите му.

Никой не смее и да го пита, защото с постовете които заема и чрез влиянието си върху тълпата с вестника си праща всеки противник на гилотината. А хората от улицата му вярват, че наистина защитава бедните и угнетените от лошите експлоататори и мръсните спекуланти.

Когато малко преди преврата против жирондистите е арестуван, точно тълпата настоява за неговото освобождаване и то така настоятелно, че Комитета за обществено спасение е принуден да го пусне.

Жертвите на терора на бедните над богатите са десетки хиляди, но е интересна тяхната статистика.

Сред хората, които са били осъдени от революционните трибунали, около 8% са аристократите, 6 % са представителите на духовенство, 4 % са представителите на средната класа и буржоазията, а останалите 72 % са слуги и камериерки на аристократи, работници или селяни обвинени в презапасяване (заради законите против спекулата възниква дефицит на стоки и гладът върлува в Париж), дезертьори от армията и дребни кокошкари извършили минимални престъпления.

Освен, че е борец за правата на хората, Ебер е и виден фен на де-християнизация, но стига много по далече.

Застава начело на група атеисти, които са в противовес на деизма на Робеспиер. Програмата им е насочена основно срещу духовниците и физическото им унищожение, затварянето на църкви и манастири, разрушаване на религиозните монументи и паметници, премахване на кръстовете, въвеждане на насилствени бракове за монасите и монахините (ако още са живи) и забрана на молитвите за гражданите.

Дори на 
Робеспиер тия идеи идват прекалено много и вече придобил значително влияние в Конвента, той успява да събере достатъчно съмишленици за ареста на Ебер. 

Революционният трибунал нарежда ареста на Жак-Рене Ебер и неговата шайка политикани. След тридневен процес по бързата процедура Жак-Рене Едер и останалите са осъдени на смърт по набързо скалъпено обвинение.

Според обвинителният акт ‘’Истинските лидери на тази "ужасна конспирация" са "английското правителство и съюзническите сили срещу Република". Нищо от обвинението не е доказано, но няма значение.

Цялата шайка в която има и няколко чужденци революционери и общественици са поведени към гилотината на 24 март 1794 г.

По пътя борецът за правда припада няколко пъти от страх. Оставен е последен и трябва да изгледа първо екзекуциите на сподвижниците си. Тълпата която преди това го е обожавала, е силно впечатлена от неговия страх и го изпраща с ледено мълчание. За негово нещастие когато идва неговия ред, гилотината засича на 4 пъти, спирайки се всеки път на няколко сантиметра над врата му. Най-после мърморещите палачи успяват да оправят техниката и на 5-тия път главата му пада в коша.

  Изготвяне на прогнози, относно бъдещ оборот и печалби на Вашата фирма



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5985353
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031